tiistaina, marraskuuta 11, 2008

Katselin tuossa Epäkorrektia, Tuomas Enbuske! -ohjelman jakson Maalla ei ole mukavaa. Ei ollut niin paha kuin olin ajatellut. Kaikki siinä mainitut huonot puolet maaseudusta ovat tai ovat olleet totta: naapureiden syynäys, sukurutsaa lähentelevät sukulaissuhteet, sivistyksen puute, sosiaalinen kontrolli, epäekologisuus, sosiaalisten suhteiden niukkuus, "keskustamafia" jne. jne.

Setäni, joka syntyi talollisen pojaksi 30-luvun alussa, on kirjoittanut kokemuksiaan esimerkiksi tuosta maaseudun sosiaalisesta kontrollista, ja olen kuullut muilta tiukoista luokkaeroista esimerkiksi talollisten ja mökkiläisten välillä. Tuo sosiaalinen kontrolli taitaa nykyisin olla hiukka vähenemään päin. Hiukkasen.

"Parempi juomari kuin lukija", tiesi isomummoni neuvoa nuoria naisia miehenotossa. Ohje pitää lähestulkoon paikkansa vieläkin.

Maaseudun huonoihin puoliin suhtautuu itse omalaatuisuuksina, tapauksina joista mielellään kuulee ja joista pahimpia voi päivitellä, kunhan ei omalle kohdalle napsahda.

Se on varmaan tuo veri joka kuitenkin maaseudussa vetää. Siellä on menneisyyden kaivo. Tulevaisuuttakin.

Onneksi Enbuske ei ollut hommannut ohjelmaansa jotain nuorta kaupunkivihreää selittämään painokkaasti, että hän ei sitten viihdy mökillä yhtään, ja kuka niitä puolukoitakin oikeesti jaksaa kerätä, en tykkää murtomaahiihdosta, tuo lätäkkö on ihan mälsä. Jos maaseutu ei kiinnosta, niin mikäs siinä, mutta usein niillä suuriäänisimmillä, joilla ei ole maaseudusta mitään omakohtaista kerrottavaa, on tylsimmät jutut aiheesta.

5 kommenttia:

petrus kirjoitti...

rural ripper!

Antti Niskanen kirjoitti...

Vastakkainasettelu maalaisuuden ja kaupunkilaisuuden välillä on jotensakin tylsää.

Parasta olisi, jos pystyisi kauniisti vaikenemaan.

Antti Niskanen kirjoitti...

Olen vähän kyllästynyt sellaiseen sapelinheilutteluun, vaikka välillä tekisikin vähän mieli.

Anonyymi kirjoitti...

Mitä on Tuomas Enbusken "epäkorrektius"?
Ei mitään muuta kuin meidän korkeasti koulutettujen keski-ikästyvien kyynisen ihmisryhmän asenneilmapiiriä mielestelevää soopaa.
Vai ovatko sellaiset aiheet kuin "Viinaa on mukava juoda" ja "korkeakoulutus on perseestä" jotenkin valtavirrasta poikkeavia. Ei minun mielestäni. Pikemmminkin päinvastoin

Antti Niskanen kirjoitti...

Mun mielestä siinä globalisaatio-jaksossa oli reippaasti kyseenalaistettu tällainen maamme ilmapiirissä (ainakin vasemmistopiireissä) vallitseva syyllisyys siitä, että länsimaat riistäisivät kolmatta maailmaa halvalla työvoimalla. Näinhän Suomessakin tapahtui, kun tänne agraarimaahan syntyi teollisuutta, ja näin noustiin sitten taloudellisesti. Toisaalta eihän tuo tietystikään mikään uusi ajatus ole. Tuo "Jumalaa ei ole!" -jakso taasen vaikuttaa ainakin nimensä puolesta juuri kuvailemaltasi ajattelulta, kuten kieltämättä nuo kaksi muutakin aihetta.