Olemme närkästyksellä lukeneet kuvasta jonka luotte yrittäjistä kirjoituksessanne "Mummonkylki". Esittämänne väitteet työntekijöiden välisestä solidaarisuudesta, ystävyydestä ja yhteyshengestä ovat suuresti liioiteltuja ja Teidän tapauksessanne jopa vääristeltyjä, ottaen huomioon
1) työntekijöiden luonne-erojen synnyttämät väärinkäsitykset, riittämättömyyden tunteet ja yleisen eksistentiaalisen ahdistuksen sekä
2) murre-erojen herättämän vihamielisyyden ja
3) työntekijöiden palkkaeroista ja vaihtelevasta uramenestyksestä juontuvan kateuden
tässä vain muutamia tekijöitä mainitakseni.
Näistä erityisesti murteiden käyttäminen yhteishengen ja luottamuksen luojana on työntekijöiden yleisesti käyttämä läpinäkyvä keskinäinen mielistelymetodi. (Tällä en tahdo sanoa ettei myös osa työnantajista sortuisi tähän.) Teidän tapauksessanne tämä ilmenee, vaikka ette tätä ehkä myönnäkään, tarinassanne käyttämästä ilmauksesta 'mummonkylki'. Luomanne kuva työntekijöiden välisistä suhteista on romantisoiva ja asettelemanne vastakkainasettelu työnantajia halveeraava. Totuus on kuitenkin toinen. Nyrkkisääntönä työntekijöiden välisistä suhteista voi sanoa, että jos kahvit tarjotaan, on se merkkitapaus.
Julkisessa keskustelussa tulisi myös kiinnittää huomio siihen, onko kahden ihmisen välinen ystävyys ylipäätään mahdollista ja missä määrin. Työntekijöiden tapauksessa se on usein työntekoa haittaava tekijä, vaikka voikin kohtuuden rajoissa käytettynä olla myös yritysten pääomaa hyödyttävä tekijä.
Lisäksi: sanomattakin on selvää, että yrittäjät ymmärtävät kauneutta ja meissä yrittäjissä on paljon kulttuurin ystäviä. Tunnen henkilökohtaisesti yhden yrittäjän, joka on järjestelmällisesti kieltäytynyt katsomasta jääkiekon MM-kisoja vuodesta 1983 lähtien.
Ystävällisesti mutta asiallisesti,
Raita Palina
Innovaatioympäristö- ja osaamisen osasto
Elinkeinoelämän Keskusliitto
tiistaina, toukokuuta 23, 2006
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
2 kommenttia:
Normaali työntekijäiden välinen suhde on noin viis metriä - ja kahdeksan jos jouduttaan olemaan kasvotusten.
Metsänistutuksessa ja muissa perinteisissä ihmissuhdetöissä tämä näkyy selvästi.
Tämä vain tarkennuksena viraston puolesta sorvattuun virkkeeseen:
"Nyrkkisääntönä työntekijöiden välisistä suhteista voi sanoa, että jos kahvit tarjotaan, on se merkkitapaus."
Erittäin varteenotettava tarkennus, joka tullaan varmasti huomioimaan tulevaisuuden työvoimapoliittisissa linjauksissa, -kin.
Lähetä kommentti